02. 06. 2017
Pizza, například sýrová, šunková či Hawai, je oblíbená celosvětově a nejvíce si na ní pochutnáte v Itálii. Ve skutečnosti ji však začali péct staří Řekové.
Pokrm podobný pizze přitom existoval už tisíce let nazpátek. Placky z vyváleného těsta obložené masem, zeleninou a dalšími dobrotami běžně jedli Egypťané či Etruskové. Řekové pak pokladli placky různými surovinami ještě před upečením – a na světě byla první pizza. Ještě před Ježíšem. Další národy ji obohacovaly ovocem, bylinami nebo medem, dnes neodmyslitelná rajčata však stále chyběla. Ta se na pizzu začala přidávat až v 16. století, ale kdo s tím přišel, už dnes nevypátráme.
Jisté je, že roku 1738 vznikla v italské Neapoli Port’Alba první pizzerie na světě, která na stejném místě stojí i v současnosti. Také název pizza pochází z neapolského dialektu italštiny, ze slova picea, které označovalo pečené placky z kynutého těsta, na něž se pokládaly další přísady.
Z Neapole se pizza postupně rozšířila po celé zeměkouli. Místo jídla pro chudé (vytvořeného ze zbytků) se v 19. století stala pokrmem králů. Od roku 1905 si pizza buduje své pevné místo také v Americe a všude je na výběr v nespočtu typů.
Ovšem pouze slavná neapolská pizza je na seznamu kulturního dědictví. Kdo by ji chtěl péct, potřebuje speciální ingredience z oblasti pod Vesuvem. A rozpálenou pec, v níž se zatápí výhradně bukovým dřívím. Známe 3 tradiční neapolské pizzy:
Pizza však patří ke každé italské dovolené, bez ohledu na geografii. Například v atraktivním středisku Lignano Sabbiadoro vám ji turisté doporučí v restauracích O Sole Mio, Sandrocchia či Croce Del Sud.
2010 - 2024 © Italia Travel - nejlepší dovolená v Itálii
Vytvořilo Plugo.cz - tvorba e-shopů